آیا شکلات بر سلامتی انسان تاثیر دارد؟
۲۹ دی ۱۴۰۱ 0 سلامتشکلات حاوی مجموعهای از فیتوکمیکالهای سلامت قلب و تقویتکننده خلق و خو است که برای بدن و ذهن فوایدی دارد.برای مثال، شکلات منبع فراوانی از آنتی اکسیدان ها است. اینها موادی هستند که آسیب مداوم سلولی و شریانی ناشی از واکنش های اکسیداتیو را کاهش می دهند.
شاید در مورد نوعی آنتی اکسیدان به نام پلی فنول شنیده باشید. مواد شیمیایی محافظی هستند که در غذاهای گیاهی مانند چای سبز یافت می شوند. به نظر می رسد شکلات به ویژه غنی از پلی فنول است. به گفته محققان مرکز پزشکی جنوب غربی دانشگاه تگزاس در دالاس، همان خواص آنتی اکسیدانی موجود در چای سبز که از بیماری قلبی محافظت می کند، در شکلات نیز به مقدار قابل مقایسه ای یافت می شود.
چگونه شکلات به پیشگیری از بیماری قلبی کمک می کند؟
اکسیداسیون کلسترول LDL یک عامل اصلی در ترویج بیماری عروق کرونر در نظر گرفته می شود. وقتی این ماده مومی شکل اکسید می شود، تمایل دارد به دیواره سرخرگ بچسبد و خطر حمله قلبی یا سکته را افزایش دهد. اما پلی فنول های موجود در شکلات از اکسیداسیون کلسترول LDL جلوگیری می کنند.
یکی از دلایل آترواسکلروز، جمع شدن پلاکت های خون در کنار هم است، فرآیندی که به آن تجمع می گویند. پلی فنول های موجود در شکلات از این انباشتگی جلوگیری می کند و خطر تصلب شرایین را کاهش می دهد.
فشار خون بالا یک عامل خطر شناخته شده برای بیماری قلبی است. همچنین یکی از شایع ترین علل نارسایی کلیه است و نقش مهمی در بسیاری از انواع زوال عقل و اختلالات شناختی دارد. مطالعات نشان داده اند که مصرف روزانه یک تکه شکلات تلخ می تواند فشار خون را در افراد مبتلا به فشار خون خفیف کاهش دهد.
چرا گاهی اوقات به افرادی که عوامل خطر بیماری قلبی دارند گفته می شود که هر روز یک آسپرین بچه مصرف کنند؟ دلیل آن این است که آسپرین خون را رقیق می کند و احتمال تشکیل لخته را کاهش می دهد (لخته ها نقش کلیدی در بسیاری از حملات قلبی و سکته دارند). تحقیقات انجام شده نشان داد که شکلات خون را رقیق می کند و همان فعالیت ضد لخته شدن آسپرین را انجام می دهد.
مقدار مصرف شکلات در روز
کمتر از چیزی که فکرش را بکنید طبق مطالعه ای که در مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شده است، افزودن تنها نصف شکلات تلخ به یک رژیم غذایی متوسط برای افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی کل 4 درصد و کاهش اکسیداسیون کلسترول LDL کافی است.
آیا شکلات چاق کننده است؟تقریبا تمام کالری موجود در یک تخته شکلات معمولی شکر و چربی است.
چربی ها، این چربی های اضافه شده هستند، نه چربی طبیعی (به نام کره کاکائو) موجود در شکلات. کره کاکائو سرشار از چربی اشباع شده است. بسیاری از مردم تصور می کنند که برای سیستم قلبی عروقی خوب نیست. اما بیشتر محتوای چربی اشباع شده در کره کاکائو اسید استئاریک است که مطالعات متعدد نشان داده است که سطح کلسترول خون را افزایش نمی دهد. در بدن انسان، مانند چربی تک غیراشباع روغن زیتون عمل می کند.
از طرف دیگر، شکلات شیری حاوی چربی کره ای است که می تواند سطح کلسترول خون را افزایش دهد. و آنتی اکسیدان ها و سایر مواد شیمیایی مفید دیگر نسبت به شکلات تلخ کمتر است.شکلات تلخ به دلیل دیگری نیز سالم تر است: شکر اضافه شده کمتری دارد.
تاثیر شکلات تلخ بر خلق و خو
شکلات غنی ترین منبع شناخته شده ماده ای به نام تئوبرومین است. تئوبرومین، مانند کافئین، و همچنین مانند داروی آسم تئوفیلین، به گروه شیمیایی معروف به آلکالوئیدهای گزانتین تعلق دارد. بهبود خلق و خوی تولید شده توسط شکلات ممکن است در درجه اول به دلیل تئوبرومین باشد.