خواص اسفناج

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ 0
خواص اسفناج
اسفناح گیاهی یک ساله است رنگ ریشه اش قرمز و برگهای آن خوراکی است. منشا اولیه این سبزی نواحی مختلف آسیا مانند ایران و افغانستان می باشد. این گیاه ظاهری بدون کرک دارد و گلهای آن در فاصله ماههای خرداد تا شهریور شکوفه می کند رنگ آن مایل به سبز است و پرورش آن به علت اهمیتی که در تعذیه دارد در اغلب جاها از آن استفاده می کند.

ترکیبات شیمایی اسفناج:

برای اسفناج ترکیبات شیمایی و خواص درمانی زیادی شمرده اند که در زیر به انها می پردازیم.
1- اسفناج از نوع سبزیهایی است که به علت داشتن آهک و مخمر هضم کننده آن بسیار غنی است.
2- گوگرد موجود در اسفناج خون را قلیایی می کند و آهک آن نیز استخوانها و عضلات بدن را استحکام می بخشد.
3- مواد لعابی اسفناج برای مخاط و مفاصل بدن لازم است.
4- ماده سبز رنگ اسفناج کمبود املاح معدنی را جبران می کند.
5- اسفناج سرشار از ویتامینهای a,b,c,d است و بهترین غذا برای جبران ویتامینهای مذکور در بدن می باشد.
6- در برگهای اسفناج مقدار زیادی آهن قابل جذب موجود می باشد و دارای مقدار زیادی ویتامین k ,کاروتن فسفر و کلسیم می باشد.

7- از زمانهای گذشته مردم عقیده داشتند که اسفناج از نظر ارزش غذایی بر سایر سبزیحات ترجیح دارد زیرا مقدار درصد مواد ازته و هیدروکربنه آن زیاد است.
8- اسفناج به علت دارابودن آهن فسفاتها و کلروفیل برای مبتلایان به کم خونی و همچنین کسانی که به علت حوادث خون زیادی از آنها خارج شده باشد اثرات بسیار مفیدی دارد.
ا9- اسفناج التهاب و تشنگی را فرو می نشاند 
10- پماد و مرهم اسفناج برای سرباز کردن دمل و درمان محل نیش زدگی مفید است.
11- آب پخته آن چناچه با سفیدآب مخلوط گردد و بر موضع مالیده شود برای از بین بردن لک-کک مک و جوشهای صورت مفید است.
12- اسفناج به جهت دارا بودن منیزیم ضد سرطان بوده و گلبولهای خون را افزایش می دهد. 
13- به جهت دارا بودن کلروفیل می توان آن را مسهل ملایم می دانست.
14- خوردن عصاره اسفناج خام نه تنها معده و روده را پاک و ضدعفونی می کند بلکه بهترین نوع سوء هاضمه را نیز در عین چند روز به کلی از بین می برد.
15- اسفناج اراده را قوی و نیرو را اضافه می کند.
16- اسفناج اثر نیروبخشی بر روی ترشحات روده و لوزالمعده دارد.
17- مالیدن آب اسفناج تازه بر روی پوست یا قرار دادن له کرده برگ اسنفاج برای رفع خارش بدن مفید است.
18- اسفناج به علت داشتن ید برای بیماران مبتلا به گواتر اثر شفابخش دارد.


موارد مصرف اسفناج:

1- سالاد اسفناج: به این ترتیب سالاد اسفناج خام را با روغن زیتون و کمی سرکه و نمک و یا سسهای دلخواه مخلوط نمایید. البته طعم آن زیاد خوشایند نیست.
2- اسفناج پخته: این نوع در اغذیه استفاده می شود و می توان شیره اسفناج به کار برد. نکته مهم در پختن اسفناج این است که نباید آب آن را دور ریخت زیرا منیزیم که ضد سرطان است در آب اسفناج وجود دارد.
3- پماد و مرهم: اگر برگهای اسفناج را در روغن زیتون بپزید و آن را روی زخمهای ناشی از سوختگی و زخمهای جلدی بگذارید خیلی زود التیام خواهد یافت.
 

چه کسانی نباید اسفناج مصرف کنند؟

مبتلایان به بیماری کبد
کسانی که درد مغاضل و رماتیسم دارند. 
کسانی که سنگ کلیه دارند. 
مبتلایان به ورم معده یا روده