فواید سیاه دانه برای سلامتی: سلامت قلب و درمان آکنه

۲۱ اسفند ۱۴۰۲ 0 آشپزی
فواید سیاه دانه برای سلامتی: سلامت قلب و درمان آکنه
دانه های سیاه دانه نه تنها مشابه دانه های زیره، کنجد و رازیانه در پخت و پز استفاده می شوند، بلکه آنها همچنین ماده اصلی موجود در روغن سیاه دانه و کلونجی هستند، یک داروی طبیعی که قرن ها برای کمک به تقویت سیستم ایمنی استفاده می شود.
دانه‌های سیاه‌دانه و کلونجی (نام هندی این گیاه) سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند پلی‌فنول‌ها و توکوفرول‌ها هستند که با آسیب رادیکال‌های آزاد و استرس اکسیداتیو مبارزه می‌کنند. همچنین ترکیبات فعال موجود در این دانه ها دارای اثرات محافظتی قلبی، ضد میکروبی، ضد دیابتی و ضد سرطانی هستند.

دانه های سیاه دانه چیست؟

دانه‌های سیاه دانه‌های سیاه‌رنگ کوچک و زاویه‌دار هستند که شبیه دانه‌های کنجد تیره هستند. آنها بر روی گیاه سیاهدانه، که از خانواده گیاهان Ranunculaceae است، رشد می کنند.
این گیاهان در مناطقی از خاورمیانه و اروپای شرقی مانند ترکیه و سوریه رشد می کنند. دانه‌های گیاهان با ارزش‌ترین قسمتی هستند که به اثرات مفید سلامتی کمک می‌کنند.سیاه دانه‌ مصارف آشپزی دارند و همچنین منبع روغن سیاه دانه هستند که سرشار از مواد مغذی گیاهی محافظ مانند تیموکینون و تیمول است.
بیشتر اوقات دانه سیاهدانه در غذاهای هندی، خاورمیانه و شمال آفریقا استفاده می شود. این دانه های ریز طعمی دارند که به شدت معطر و خوش طعم با «نت های پیاز، پونه کوهی و فلفل سیاه» توصیف می شود.

دانه سیاهدانه به چه چیزی معروف است؟

نام های دیگر این دانه ها عبارتند از:
  • دانه پیاز
  • زیره سیاه
  • دانه پیاز سیاه
  • دانه کنجد سیاه
  • حباط السوده (نام عربی آن)

فواید سیاه دانه برای سلامتی: سرشار از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهابی

دانه‌های سیاه‌رنگ مانند سایر دانه‌های تیره رنگ مانند لوبیا سیاه یا دانه‌های انار حاوی تعدادی آنتی‌اکسیدان مانند تیموکینون هستند که فعال‌ترین ماده دارویی است که به وفور در این دانه‌ها یافت می‌شود.
مطالعات نشان داده‌اند که این آنتی‌اکسیدان‌ها، به‌ویژه تیمول و دی‌تیموکینون، پتانسیل محافظت در برابر آسیب سلولی را دارند که ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی، بیماری‌های عصبی، بیماری‌های خودایمنی و برخی از انواع سرطان‌ها مانند پانکراس و سرطان پستان را کاهش دهد.
برخی از این ترکیبات همچنین دارای توانایی های ضد التهابی هستند که آنها را برای مبارزه با درد و تورم مفید می کند، علائمی که در افراد مبتلا به بیماری هایی مانند آرتریت رخ می دهد.
به عنوان مثال، یک مطالعه در سال 2016 نشان داد که سیاهدانه می تواند التهاب را بهبود بخشد و استرس اکسیداتیو را در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید کاهش دهد، که نشان می دهد دانه ها می توانند یک درمان کمکی مفید در این جمعیت از بیماران باشند.

فواید سیاه دانه برای سلامتی: مبارزه با عفونت

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد ترکیبات خاصی که در دانه‌های سیاه دانه یافت می‌شوند، دارای خواص ضدباکتریایی طبیعی هستند و آن‌ها را برای مبارزه با گونه‌هایی از باکتری‌هایی که می‌توانند به عفونت‌هایی مانند برونشیت، عفونت‌های گوش و پوست و غیره کمک کنند، مفید است.
یک مطالعه نشان داد که عصاره های گرفته شده از دانه سیاهدانه می تواند در برابر MRSA (استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین)، یک نوع خطرناک از باکتری که می تواند منجر به عفونت های جدی شود که کنترل آن سخت است، محافظت می کند.

فواید سیاه دانه برای سلامتی:از سلامت قلب و عروق

 سیاه‌دانه می‌تواند به مدیریت قند خون، فشار خون و سطوح کلسترول سالم به دلیل کاهش فشار خون، مسدود کردن کانال کلسیم و خواص دیورتیک آن کمک کند که به مدیریت جریان خون و سطوح چربی خون کمک می‌کند.
همچنین ممکن است به بهبود روزه داری و سطح متوسط قند خون در افراد مبتلا به مقاومت به انسولین/دیابت نوع 2 کمک کند، به علاوه خطر عوارض مرتبط با دیابت را کاهش می دهد.

فواید سیاه دانه برای سلامتی:سلامت کلیه و کبد

سیاه دانه برای کمک به درمان اسهال، زخم معده، اختلال عملکرد کلیه و مشکلات مرتبط با کبد استفاده می‌شود.برخی از مطالعات نشان می دهد که ترکیبات آن ممکن است در برابر آسیب  کبد و کلیه محافظت کند و به دلیل توانایی آن در مبارزه با استرس اکسیداتیو و التهاب، از سلامت عمومی روده حمایت کند.

فواید سیاه دانه برای سلامتی:کمک به تسکین پوست ملتهب 

روغن سیاه دانه و سیاه دانه به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی که دارند ممکن است به مشکلات رایج پوست مانند آکنه و اگزما کمک کنند.

چگونه سیاه دانه را در رژیم غذایی خود قرار دهیم؟

از دانه‌های سیاه دانه برای تهیه اسانس و درمان‌های موضعی استفاده می‌شود که می‌توان آن را رقیق کرد و به صورت موضعی روی مو یا پوست استفاده کرد.
در صورت مصرف عصاره یا کپسول سیاهدانه، با دوز بین یک تا دو گرم در روز شروع کنید. در مطالعات نشان داده شده است که این مقدار باعث بهبود قابل توجهی در برخی نشانگرهای التهابی بدون خطر بالای عوارض جانبی می شود.

اگر از روغن سیاه دانه استفاده می کنید، همیشه آن را با چند قاشق چایخوری روغن حامل مانند روغن نارگیل یا بادام رقیق کنید. با مخلوط کردن یک قطره روغن خالص با یک قاشق غذاخوری روغن حامل شروع کنید.
چند قطره روغن را می توان به محصولات مو مانند شامپو و نرم کننده اضافه کرد. همچنین می توانید یک تا دو قطره روغن سیاه دانه ارگانیک 100 درصد خالصرا به نوشیدنی هایی مانند چای اضافه کنید.
  • در صورت مصرف داخلی روغن سیاه دانه، توصیه های دوز دیگری در اینجا آمده است:
  • برای دیابت: 1 گرم پودر سیاه دانه دو بار در روز تا 12 ماه مصرف شود.
  • برای فشار خون بالا: 0.5 تا 2 گرم پودر سیاه دانه روزانه تا 12 هفته یا 100 تا 200 میلی گرم روغن سیاه دانه دو بار در روز به مدت هشت هفته.
  • برای بهبود عملکرد اسپرم: 2.5 میلی لیتر روغن سیاه دانه دو بار در روز به مدت دو ماه.
  • برای آسم: روزانه 2 گرم سیاه دانه آسیاب شده به مدت 12 هفته مصرف شود. همچنین به مدت سه ماه روزانه 15 میلی لیتر بر کیلوگرم عصاره سیاه دانه مصرف می شود. یک دوز واحد 50-100 میلی گرم بر کیلوگرم نیز استفاده شده است.


دستور پخت:

راه های مختلفی برای افزودن دانه سیاهدانه به رژیم غذایی شما وجود دارد. در اینجا چند راه وجود دارد که معمولاً از این دانه ها در سراسر جهان لذت می برند:
  • برای طعم دادن به کاری و خورش استفاده می شود
  • به غذاهای گیاهی مانند پلو پلو، سوپ سبزیجات ریشه دار یا سوپ عدس اضافه می شود.
  • در سیب زمینی سرخ شده گنجانده می شود، که اغلب با کدو حلوایی درست می شود تا طعم آنها را نشان دهد
  • هنگام تهیه آب نمک ترشی استفاده می شود
  • برای ایجاد طعم و مزه به نان نان و نان های دیگر اضافه شده است
  • روی بلغور جو دوسر، اسموتی یا ماست ریخته یا مخلوط می شود
  • به پنکیک، شیرینی، کرپ یا اسکون اضافه شده است.

خطرات و عوارض جانبی سیاه دانه

  • روغن سیاه دانه ممکن است باعث واکنش های آلرژیک و بثورات در صورت مصرف خوراکی یا استفاده روی پوست شوند. قبل از استفاده موضعی از این محصولات برای پوست و مو، ایده خوبی است که یک تست پچ انجام دهید تا مطمئن شوید که واکنش منفی به روغن نشان نمی دهید.
  • روغن سیاه دانه ممکن است بر لخته شدن خون تأثیر بگذارد، بنابراین اگر از داروهای لخته‌کننده خون استفاده می‌کنید، از مصرف آن خودداری کنید، مگر اینکه با پزشک مشورت کنید.
  •  بهتر است در دوران بارداری از روغن سیاه دانه استفاده نکنید زیرا این مکمل ممکن است انقباضات رحمی را کاهش دهد.