رژیم غذایی سالم طبق سازمان جهانی بهداشت

۰۳ آذر ۱۴۰۱ 0 سلامت
رژیم غذایی سالم طبق سازمان جهانی بهداشت
تعریف رژیم غذایی سالم به طور مداوم در حال تغییر است. شواهد علمی زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد خوردن یک رژیم غذایی سالم بر سلامتی و پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر تأثیر مثبت دارد.بیماری های غیرواگیر مانند بیماری های قلبی عروقی، سرطان، دیابت، چاقی و زوال شناختی از جمله علل اصلی مرگ و میر و ناتوانی در سراسر جهان هستند. 
به عنوان مثال، غذایی در خطر ابتلا به فشار خون بالا، کلسترول بالا، اضافه وزن، چاقی و التهاب نقش دارند. این شرایط به نوبه خود خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با مرگ و میر را افزایش می دهد. 
تحقیقات نشان می‌دهد که افزایش قابل توجه بیماری‌های مزمن با الگوهای غذایی جهانی که به طور فزاینده‌ای غربی‌تر می‌شوند، ارتباط علت و معلولی دارد. 
این الگوها با سطوح بالای گوشت های چرب و فرآوری شده، چربی های اشباع شده، غلات تصفیه شده، نمک و قند مشخص می شوند. از سوی دیگر، همین مدل‌ها از نظر غذاها، میوه‌ها و سبزیجات تازه یا بسیار کم هستند.

رژیم غذایی سالم طبق سازمان جهانی بهداشت

سازمان جهانی بهداشت (WHO) اهمیت رژیم غذایی سالم را به عنوان یک عامل کلیدی در کاهش خطر ابتلا به بیماری می شناسد. دستورالعمل های WHO همچنین با هدف کاهش رفتارهای ناسالم مانند عدم تحرک بدنی، مصرف دخانیات و سوء مصرف مضر الکل است.
جالب توجه است که بسیاری از اهداف رژیم غذایی WHO به طور طبیعی در رژیم های غذایی منطقه ای مانند رژیم مدیترانه ای یافت می شود.در اینجا آنچه سازمان بهداشت جهانی در مورد رژیم غذایی سالم می گوید:
  • کالری دریافتی باید با مصرف انرژی در تعادل باشد.
  • برای جلوگیری از افزایش وزن ناسالم، چربی کل نباید از 30 درصد کل انرژی دریافتی تجاوز کند.
  • مصرف چربی های اشباع شده باید کمتر از 10 درصد کل انرژی دریافتی باشد.
  • مصرف قندهای آزاد را به کمتر از 10 درصد کل انرژی دریافتی محدود کنید. کاهش بیشتر به کمتر از 5٪ از کل انرژی دریافتی برای مزایای سلامتی بیشتر پیشنهاد می شود.
  • مصرف نمک باید کمتر از 5 گرم در روز باشد. این برای جلوگیری از فشار خون بالا و کاهش خطر بیماری قلبی و سکته است.
  • متأسفانه افزایش تولید غذاهای فرآوری شده و تنوع در سبک زندگی منجر به تغییر الگوهای غذایی شده است.
امروزه مردم بیشتر غذاهای پر کالری، چربی، قندهای آزاد و نمک زیاد مصرف می کنند. بسیاری از مردم به اندازه کافی میوه، سبزیجات و سایر فیبرهای غذایی مانند غلات کامل نمی خورند.

رژیم غذایی سالم برای بزرگسالان

در اینجا رژیم غذایی سالم بر اساس سازمان بهداشت جهانی است. 
  • از میوه ها، سبزیجات، حبوبات، آجیل و غلات کامل مانند ارزن، جو، گندم و برنج قهوه ای استفاده کنید.
  • حداقل 400 گرم میوه و سبزیجات در روز، به استثنای سیب زمینی، کاساوا و سایر ریشه های نشاسته ای.
  • حداکثر 50 گرم شکر اضافه شده برای فردی با وزن طبیعی بدن یا افرادی که حدود 2000 کالری در روز مصرف می کنند.
  • کمتر از 30 درصد کل انرژی دریافتی از چربی ها. چربی های غیراشباع موجود در ماهی، آووکادو و مغزهایی مانند گردو ترجیح داده می شوند. از چربی های موجود در گوشت چرب، کره، روغن پالم، خامه، پنیر و گوشت خوک خودداری کنید.
  • کمتر از 5 گرم نمک در روز که باید یددار شود.

اجزای یک رژیم غذایی سالم

کربوهیدرات ها:کربوهیدرات ها منبع اصلی انرژی در رژیم غذایی هستند که به وفور در غلات، میوه ها، حبوبات و سبزیجات یافت می شوند. از نظر فواید سلامتی، غلات کامل بر غلات فرآوری شده ارجحیت دارند. دومی در واقع با محرومیت از سبوس در طول فرآیند تولید، فیبر و ریزمغذی های کمتری دارند.بسیاری از مطالعات افزایش مصرف غلات کامل را با کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی، سرطان، دیابت و بیماری های عفونی مرتبط دانسته اند. 

میوه ها و سبزیجات:میوه ها و سبزیجات تازه انرژی می دهند. فیبر غذایی باعث افزایش احساس سیری می شود و اثرات مثبتی بر عملکرد دستگاه گوارش، سطح کلسترول و کنترل قند خون دارد.علاوه بر این، میوه‌ها و سبزیجات تازه منابع مهم پلی فنل‌ها، فیتواسترول‌ها و کاروتنوئیدها هستند که اعتقاد بر این است که فواید زیادی برای سلامتی دارند. 
پروتئین ها:مصرف پروتئین کافی در یک رژیم غذایی سالم برای حفظ توده بدون چربی بدن در طول زندگی مهم است. پروتئین های گیاهی به پروتئین های حیوانی ارجحیت دارند