چرا باید پتاسیم را در رژیم غذایی خود قرار دهیم؟

۱۴ آذر ۱۴۰۱ 0 سلامت
چرا باید پتاسیم را در رژیم غذایی خود قرار دهیم؟
پتاسیم ماده مغذی ضروری برای انسان، حیوانات و گیاهان است.  سدیم، پتاسیم در حفظ تعادل مایعات بدن و سلامت قلب و کلیه ها نقش دارد. در این مقاله، ما قصد داریم به فواید دریافت پتاسیم کافی، میزان نیاز شما و اینکه آیا منابع غذایی کافی و ایمن هستند؟ 

پتاسیم چیست؟

گیاهان برای انجام عملکردهای حیاتی بیولوژیکی به مقادیر قابل توجهی پتاسیم نیاز دارند. به همین دلیل است که ما اغلب مقدار زیادی از این ماده معدنی مهم و مفید را در غذاهای تازه و گیاهی می یابیم.
پتاسیم علاوه بر حیاتی بودن برای رشد گیاهان سالم، نقش بسیار مهمی در بدن انسان نیز دارد. این یکی از چندین ماده مغذی حیاتی است که خانواده الکترولیت ها را تشکیل می دهد که شامل سدیم، منیزیم، کلسیم و غیره است. پتاسیم، مانند تمام الکترولیت ها، به دلیل ظرفیت استثنایی برای بار یونی، نقش اساسی در حفظ تعادل مایعات بدن و تسهیل سیگنال دهی عصبی دارد.
پتاسیم نقش حیاتی در بسیاری از عملکردهای حیاتی در سراسر بدن، به ویژه در قلب و کلیه ها ایفا می کند.
نقش های پتاسیم عبارتند از:
  • تنظیم سطح مایعات در سلول ها
  • ارسال سیگنال های عصبی
  •  انقباض و شل کردن عضلات
  • متعادل کردن سطح سدیم بدن


فواید پتاسیم

با توجه به تعداد عملکردهای ضروری پتاسیم، جای تعجب نیست که این ماده مغذی مهمی در نظر گرفته شود. اما فواید خاص پتاسیم برای سلامتی چیست؟

پتاسیم و فشار خون

وقتی بیش از حد سدیم می خورید – معمولاً از نمک خوراکی یا غذاهای شور – بدن شما آب بیشتری آزاد می کند تا سدیم اضافی خون شما رقیق شود. مایع افزایش یافته به رگ‌های خونی شما فشار می‌آورد و فشار را افزایش می‌دهد، مانند آب زیادی که از طریق شلنگ باغچه حرکت می‌کند. فشار خون بالا، فشار خون نیز نامیده می شود و عامل مهمی در ایجاد بیماری های قلبی عروقی، سکته مغزی و بیماری کلیوی است.
اما به نظر می رسد که پتاسیم می تواند به کاهش بخشی از این تأثیر کمک کند - که خبر خوبی برای قلب شما است. در واقع، یک مطالعه در سال 2016 در مجله Nutrients نشان داد که سطوح بالاتر پتاسیم خطر کلی فشار خون را کاهش می دهد. و محققان به این نتیجه رسیدند که مصرف بیشتر پتاسیم به شدت با کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مرتبط است.

پتاسیم و سکته مغزی

پتاسیم به طور فزاینده ای در مدیریت و پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و حوادث مرتبط مهم است. مطالعات نشان می دهد هرچه افراد پتاسیم بیشتری مصرف کنند، کمتر دچار سکته می شوند.

پتاسیم و دیابت

مطالعات نشان می دهد افزایش پتاسیم رژیم غذایی ممکن است به حفظ کنترل سالم قند خون کمک کند و خطر ابتلا به دیابت را محدود کند. و حتی اگر قبلاً مبتلا به پیش دیابت تشخیص داده شده باشید، تحقیقات نشان می دهد که افزایش پتاسیم می تواند سطح گلوکز ناشتا را تثبیت کند.

پتاسیم و سلامت کلیه

پتاسیم برای کلیه ها نیز مفید است. پتاسیم کافی نه تنها می تواند به پیشگیری از سنگ کلیه کمک کند، بلکه نیروگاهی برای پیشگیری و مدیریت بیماری مزمن کلیه (CKD) است. به بسیاری از بیماران مبتلا به CKD توصیه می شود که پتاسیم خود را محدود کنند تا خطر ابتلا به هیپرکالمی (پتاسیم بیش از حد در بدن) را کاهش دهند. با این حال،مطالعات نشان می دهد که مصرف بیشتر پتاسیم در مراحل اولیه بیماری در واقع محافظ بوده و پیشرفت را کند می کند.(اگر بیماری کلیوی دارید، قبل از مصرف پتاسیم حتماً با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید.) 

آیا پتاسیم برای استخوان های شما مفید است؟

وقتی به سلامت استخوان فکر می کنیم، بیشتر ما اول از همه به پتاسیم فکر نمی کنیم. اما شاید ما باید! تحقیقات نشان می دهد که پتاسیم به شدت با تراکم توده استخوانی بالاتر مرتبط است. و بسیاری از مطالعات به ما می گویند که اثرات مثبت بر سلامت استخوان حتی با حداقل 2300 میلی گرم پتاسیم در روز نیز دیده می شود، اگرچه برخی مطالعات توصیه می کنند که مصرف روزانه حدود 4700 میلی گرم باشد.

چقدر پتاسیم نیاز دارید؟

توصیه های موسسه ملی بهداشت برای دریافت روزانه پتاسیم عبارتند از:
  •      کودکان تا 13 سال در طول زمان نیازهای متفاوتی دارند
  •      نوجوانان 14 تا 18 ساله: 2300 میلی گرم برای دختران و 3000 میلی گرم برای پسران
  •      زنان بالای 19 سال: 2600 میلی گرم (زنان باردار یا شیرده: 2600 - 2800 میلی گرم)
  •      مردان 19+: 3400 میلی گرم


تعادل پتاسیم و سدیم


پتاسیم و سدیم دو الکترولیت مهم هستند که با هم کار می کنند تا به چیزهای خارق العاده ای دست پیدا کنند. آنها هر دو به تنظیم عملکرد عصبی کمک می کنند - از انقباض ماهیچه ها و عملکرد قلب حمایت می کنند. و آنها برای حفظ تعادل مایع در سراسر دیواره سلولی پشت سر هم کار می کنند. داشتن تعادل سالم از این مواد معدنی برای عملکرد صحیح آنها حیاتی است.

اگر سطح پتاسیم شما خیلی پایین یا خیلی زیاد باشد چه اتفاقی می افتد؟

گاهی اوقات، سطح پتاسیم در بدن می تواند از محدوده ایده آل خارج شود، یا خیلی زیاد یا خیلی کم باشد. داشتن سطوح بسیار پایین پتاسیم نسبت به سطوح خیلی زیاد رایج تر است.

هیپوکالمی

نداشتن پتاسیم کافی در بدن هیپوکالمی نامیده می شود. اگرچه بسیاری از افرادی که دچار کمبود پتاسیم می شوند ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند، اثرات کمبود پتاسیم می تواند ناتوان کننده و حتی کشنده باشد. این یک نگرانی جدی است که می تواند منجر به ضعف یا فلج عضلانی و ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی) شود. هیپوکالمی همچنین با افزایش فشار خون، سنگ کلیه و پوکی استخوان همراه است.
علیرغم شایعتر بودن سطح پتاسیم بیش از حد، موارد کمبود پتاسیم معمولاً خفیف هستند و اغلب نتیجه یک بیماری دیگر یا یک عارضه جانبی دارو هستند.

هیپرکالمی

در مقابل، سمیت پتاسیم و خطرات ناشی از پتاسیم بیش از حد، هیپرکالمی، در افراد سالم نادر است، زیرا کلیه ها به طور موثر پتاسیم اضافی را از طریق ادرار دفع می کنند. با این حال، افراد مبتلا به شرایط خاص باید از خطرات مصرف بیش از حد پتاسیم آگاه باشند. هیپرکالمی خفیف معمولاً بدون علامت است، اما سطوح بالای پتاسیم می تواند باعث آریتمی قلبی، ضعف عضلانی یا فلج شود. بیشتر موارد بستری شدن در بیمارستان برای پتاسیم بیش از حد به دلیل مصرف داروها و نارسایی کلیوی است.
عوامل خطر برای  سمی بودن پتاسیم عبارتند از:
  • مشکلات کلیوی، بیماری کلیوی پیشرفته یا نارسایی کلیه
  • استفاده طولانی مدت از NSAID
  • کمبود انسولین
  • آسیب بافتی یا سلولی
علل غذایی هیپرکالمی بسیار نادر است، به ویژه در افرادی که در معرض خطر نیستند. اگر در گروه پرخطر قرار دارید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که سطوح ایمن پتاسیم مصرف می کنید.

محصولات سرشار از پتاسیم و منیزیم


گیاهان در استخراج مواد معدنی از خاک، از جمله پتاسیم که به سرعت توسط ریشه گیاهان جذب می شود، فوق العاده موثر هستند. در بیشتر روش‌های مرسوم زمین، پتاسیم به عنوان کود برای کمک به رشد گیاهان به خاک اضافه می‌شود. در شیوه های سنتی تر، پتاسیم به هنگام مرگ گیاهان یا از طریق کمپوست یا کود حیوانی در طول چرا به خاک باز می گردد.
پتاسیم در بسیاری از غذاهای گیاهی کامل یافت می شود - از جمله بسیاری از غذاهای راحتی مورد علاقه ما، مانند سیب زمینی! لوبیا و سایر حبوبات، آجیل، سبزیجات و میوه ها (از جمله میوه های خشک) نیز منابع غذایی خوبی از پتاسیم هستند. با این حال، میوه‌های خشک حتی مقادیر بیشتری پتاسیم خواهند داشت، زیرا آب آن حذف شده و تمام مواد مغذی غلیظ شده‌اند (اگرچه به همین دلیل محتوای قند بیشتری نیز دارند).
در اینجا چند نمونه از غذاهای غنی از پتاسیم آورده شده است. (به یاد داشته باشید، حداقل توصیه شده NIH حداقل 2600 میلی گرم در روز برای زنان و حداقل 3400 میلی گرم در روز برای مردان است - و لازم نیست همه آن را یک جا دریافت کنید.)

غذاهای پتاسیم دار:

  •  سبزی چغندر پخته، 1 فنجان - 1.309 میلی گرم (بیش از یک چهارم مقدار توصیه شده پتاسیم مصرفی بهینه برای یک روز کامل!)
  • سیب زمینی پخته شده متوسط ​​با پوست - 926 میلی گرم
  • کدو حلوایی پخته، 1 فنجان - 896 میلی گرم
  •  اسفناج پخته، 1 فنجان - 839 میلی گرم
  •  لوبیا چیتی پخته شده، 1 فنجان - 746 میلی گرم
  • آب آلو 100٪، 1 فنجان - 707 میلی گرم
  • کیوی، 1 فنجان - 562 میلی گرم
  • کلم بروکلی پخته، 1 فنجان - 550 میلی گرم
  •  100٪ آب پرتقال، 1 فنجان - 496 میلی گرم
  •  آووکادو متوسط ​​- 487 میلی گرم
  • موز متوسط ​​- 451 میلی گرم
  • آب نارگیل شیرین نشده، 1 فنجان - 396 میلی گرم
  • دانه کدو تنبل، 1 اونس - 261 میلی گرم
  • عدس پخته شده، 1 فنجان - 230 میلی گرم
این لیست در واقع می تواند یک صفحه طولانی باشد. بسیاری از میوه ها و سبزیجات مختلف شامل پتاسیم هستندبیشتر. این نوع غذاها نیز عبارتند از:
  به طور طبیعی در برخی از ریز مغذی های مهم مانند فولات، ویتامین C و منیزیم فراوان است
سرشار از مواد مغذی گیاهی رنگارنگ است که به عنوان آنتی اکسیدان های قوی برای کمک به پیشگیری از سرطان و کاهش خطر بیماری قلبی، سکته مغزی و آلزایمر عمل می کند.
 منابع عالی فیبر پری بیوتیک برای حفظ سلامت روده شما
پتاسیم همچنین در محصولات لبنی و در برخی از ماهی ها به وفور یافت می شود.

پتاسیم را دفع نکنید!

پتاسیم یک ماده معدنی ضروری برای عملکرد حیاتی کل بدن شماست. این تحقیقات به طور قاطع نشان می دهد که رژیم های غذایی سرشار از غذاهای کامل، به ویژه میوه ها و سبزیجات، به طور قابل توجهی بر سطح پتاسیم تأثیر می گذارد و به کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی، دیابت نوع 2، سنگ کلیه و پوکی استخوان کمک می کند. به علاوه، پتاسیم به مقابله با پیامدهای منفی سدیم اضافی که یکی از عوامل خطر اصلی رژیم غذایی برای فشار خون بالا است، کمک می کند.
برخی از بهترین منابع پتاسیم عبارتند از سبزیجات برگ دار، لوبیا، آجیل، میوه های خشک، موز، آووکادو و سبزیجات نشاسته ای مانند سیب زمینی و کدو حلوایی زمستانی.