خواص شنبلیله در درمان بیماری ها

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ 0
خواص شنبلیله در درمان بیماری ها
شنبلیله، گیاهی علفی است و به طول 5 تا 10 سانتی متر در نواحی مختلف ایران پرورش می یابد. شنبلیله از انواع سبزی های معروف و مفید است که طبیعت گرم دارد.

از فواید شنبلیله:


دانشمندان علم گیاه شناسی اثرات درمانی و غذایی چندی را برای شنبلیله ذکر نموده اند:
1- مصرف شنبلیله برای نرمی مزاج مفید است
2- مصرف شنبلیله ادرار را می افزاید و برای تقویت ریه و افزایش قاعدگی و تقویت نیروی جنسی مفید است.
3- مصرف شبنلیله برای رفع لاغری و ضعف مفید است، به ویژه برای جلویگری از لاغر شدن افراد مبتلا به مرض قند و سل بسیار مؤثر است.
4- مصرف تخم شنبلیله نه تنها در تقویت نیروی جسمی و روحی مؤثر است بلکه در مرض قند، نرمی استخوان، تورم چرکی استخوان، سل استخوانی، سل ریه، سل پرده های مغز، سل غدد لنفاوی اثر شفابخش دارد و کاملاً تقویت کننده است. طریقه مصرف آن در دیل خواهد آمد.
5- شنبلیله به علت دارا بودن مواد تقویت کننده به ویژه فسفر و کولین (ویتامین ل) برای رفع بی اشتهائی، ضعف و لاغری بسیار مفید است.
6- اگر شنبلیله را در عسل پخته میل نمایید برای رفع اخلاط سینه، درمان آسم و تنگی نفس مفید است.
7- مصرف شنبلیله برای معالجه بواسیر و ترک خوردگی مقعد مفید است برای این منظور باید 60 تا 120 گرم تخم نیمکوب شنبلیله را در یک لیتر آب بجوشانید و پس از صاف کردن به بیمار تنقیه کنید و یا در ظشتی بریزید تا بیمار در آن بنشیند و این عمل را روزی سه مرتله تکرار نمایید؛
8- مصرف شنبلیله؛ برای درمان ترک خوردگی لب - نوک پستان، پاشنه پا و امثال آن مفید است، برای این منظور باید از جوشانده ای که در بالا ذکر شد بوسیله پنبه، روزی چند متربه در محل مورد نظر بمالید.
9- تخم شنبلیله برای نقرس و رماتیسم مفید است. اگر آن را با گیاهان معطر و خوش بو مخلوط نموده، مصرف نمایند ادارآور است و جوشانیدن یک قاشق قهوه خوری از تخم شنبلیله در یک لیوان آب جوش همین خاصیت را دارد.

10- آرد تخم شنبلیله برای پماد و مرهم روی دمل و زخم های دیگر، مورد استفاده قرار می گیرد
11- مصرف شنبلیله لاغری را معالجه می کند. در تونس تخم شنبلیله را که آرد شده باشد با سه قاشق سوپخوری روغن زیتون و دو قاشق سوپخوری شکر مخلوط کرده و هر روز صبح ناشتا یک قاشق سوپخوری از آن را می خورند - چون آرد شنبلیله بوی تهوع آوری دارد، باید آن را بگیاهان معطر و خوشبو مصرف کرد.
12- شنبلیله، برای تقویت موی سر، درمان کجی ناخن، معالجه ترک های پوست، درمان سوختگی، معالجه کک مک مفید است و به این منظور باید شنبلیله تازه را کوبیده و به صورت مرهم در محل مورد نظر قرار دهد.
13- مصرف شنبلیله برای رنگ رخسار مفید است

روش و مقدار استفاده از شنبلیله


1- لعاب شنبلیله را گرفته، مصرف نمایید.
2- 30 تا 50 گرم تخم نیمکوب شنبلیله را در یک لیتر آب به مدت طولانی بجوشانید و از این جوشانده با هر وعده خوراک به مقدار یک استکان با کمی شکر و نعناع تناول کنید.
تذکر: چون شبلیله بوی ناپسند دارد، هنگام استفاده باید آن را با کمی ماده معطر مانند نعناع مخلوط کرده، مصرف نمود

ترکیبات شیمیایی شنبلیله


دانشمندان از تجزیه دانه شنبلیله مواد زیر را بدست آورده:اند:
1- مواد جربی: 7/36 گرم درصد
2- مواد قندی و نشاسته ای: 40/72 گرن درصد
3- مواد ازته: 28/91 گرم درصد
4- مواد فسفر دارد: به مقدار زیاد
5- ویتامین ل: - که برای تقویت اعمال کبد بسیار مفید است
6- اسانس
7- تانن
8- کومارین