رنگ میوه و سبزیجات و ارتباط آ‌ن با سلامتی

۱۰ آذر ۱۴۰۱ 0 سلامت
رنگ میوه و سبزیجات و ارتباط آ‌ن با سلامتی
متخصصان تغذیه اغلب مصرف مقادیر مناسبی از میوه ها و سبزیجات را با رنگ های رنگین کمان توصیه می کنند. اساساً به ما توصیه می‌شود همیشه یک چیز را نخوریم، بلکه از یک رژیم غذایی نسبتاً متنوع پیروی کنیم، به‌ویژه در مورد انتخاب میوه و سبزیجات.
در واقع هر رنگ نشان دهنده مواد مغذی مختلفی است که بدن ما به آن نیاز دارد. مواد مغذی موجود در گیاهان به عنوان فیتونوترینت شناخته می شوند. در حال حاضر، حدود 5000 مورد شناخته شده است، اما در واقعیت هنوز بسیاری از آنها باید کشف شوند.
بنابراین رنگ میوه ها و سبزیجات تصادفی نیست، این سبزیجات رنگ خود را از فیتوکمیکال ها، ترکیبات زیست فعال طبیعی می گیرند که علاوه بر ایجاد سایه های جذاب به میوه ها و سبزیجات، برای سلامتی نیز مفید هستند.
روشن‌ترین میوه‌ها و سبزیجات سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند. در طول سال‌ها، چندین سازمان بهداشتی برجسته مانند موسسه تحقیقات سرطان آمریکا، انجمن قلب آمریکا و خدمات غذا و تغذیه USDA پیشنهاد کرده‌اند رنگین کمانی از میوه‌ها و سبزیجات رنگارنگ بخورید.
به یاد بیاورید که خوردن 400 تا 600 گرم میوه و سبزیجات در روز با کاهش میزان بسیاری از سرطان ها مرتبط است. 
حالا بیایید ببینیم رنگ میوه ها و سبزیجات چه مخروطی است و چگونه مواد مغذی آنها می تواند بر سلامتی تأثیر بگذارد.

خواص میوه ها و سبزیجات قرمزرنگ


میوه ها و سبزیجات قرمز رنگ خود را مدیون رنگدانه های طبیعی به نام فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها هستند. از جمله لیکوپن، آنتوسیانین ها، آستاگزانتین، کورستین و غیره هستند. همه آنها ترکیباتی با فعالیت آنتی اکسیدانی هستند.
غذاهای گیاهی با رنگ قرمز سرشار از مواد مغذی گیاهی خاصی هستند که ممکن است فعالیت های آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و تعدیل کننده ایمنی را ایجاد کنند. از جمله اسید اسکوربیک، لیکوپن، آستاگزانتین، فیستین و دسته بزرگتر آنتوسیانین ها هستند.
میوه‌ها و سبزیجات قرمز رنگ مانند گیلاس، گوجه‌فرنگی، فلفل قرمز، هندوانه، انار و غیره معمولاً سرشار از ویتامین C هستند. ویتامین C به‌خاطر اثرات مفید آن در التهاب و تقویت سیستم ایمنی شناخته شده است.

خواص میوه ها و سبزیجات نارنجی 


میوه ها و سبزیجات نارنجی رنگ نیز حاوی کاروتنوئید هستند، اما این مقدار کمی با سبزیجات قرمز رنگ متفاوت است. رنگ نارنجی با ترکیباتی مانند آلفا و بتاکاروتن مرتبط است. این ترکیبات را در هویج، کدو تنبل، زردآلو، نارنگی، پرتقال و زردچوبه می‌یابیم.
آلفا و بتاکاروتن در بدن ما به ویتامین A تبدیل می شوند و برای سلامت چشم بسیار مفید هستند. غذاهای گیاهی نارنجی رنگ از نظر ظرفیت آنتی اکسیدانی خواص مشترکی با غذاهای قرمز دارند.
بر اساس مطالعات اخیر، به نظر می رسد که کاروتنوئیدها بر باروری مردان و زنان تأثیر مثبت دارند.

خواص میوه ها و سبزیجات زرد


میوه ها و سبزیجات زرد رنگ می توانند حاوی طیف گسترده ای از مواد فعال باشند که برای دستگاه گوارش و هضم مفید است. آنها همچنین حاوی کاروتنوئیدهایی مانند لوتئین و زآگزانتین هستند که می دانیم برای بینایی مفید هستند.
طبق تحقیقات، زنجبیل که یک سبزی زرد رنگ است، برای انواع بیماری های گوارشی از استفراغ گرفته تا سوء هاضمه و سندرم روده تحریک پذیر مفید است. به عنوان مثال، آناناس حاوی بروملین است، آنزیمی که می تواند در متابولیسم مواد غذایی هضم نشده در معده مفید باشد.

خواص میوه ها و سبزیجات سبز


از بین تمام رنگ های میوه و سبزیجات، سبز اغلب با چیزی نارس همراه است، اما همیشه اینطور نیست. میوه ها و سبزیجات سبز حاوی بسیاری از مواد مغذی گیاهی از جمله کلروفیل، کاتچین، اپی گالوکاتچین گالات، فیتواسترول ها، نیترات ها و همچنین یک ماده مغذی مهم به نام فولات هستند.
اینها ترکیباتی هستند که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند و فعالیت رادیکال های آزاد را خنثی می کنند. به همین دلیل برای پیشگیری از بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان مفید هستند. این ترکیبات همچنین اتساع عروق را به نفع گردش خون و در نتیجه فشار افزایش می دهند.
فولات در دوران بارداری توصیه می شود زیرا به کاهش خطر نقص لوله عصبی در نوزادان کمک می کند. آنها همچنین به رشد سیستم عصبی جنین در هفته های اول بارداری کمک می کنند.
علاوه بر این، سبزیجات سبز حاوی ویتامین K، منیزیم و پتاسیم هستند، ترکیباتی که برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید هستند.

خواص میوه ها و سبزیجات بنفش


سبزهای آبی و بنفش حاوی انواع دیگری از مواد مغذی گیاهی مانند فلاونوئیدها از جمله آنتوسیانین ها، رسوراترول، تانن ها و غیره هستند. آنها در شاه توت، زغال اخته، انجیر، آلو و انگور بنفش یافت می شوند. آنتوسیانین ها آنتی اکسیدان های قوی هستند که با رادیکال های آزاد مبارزه می کنند و از بسیاری از بیماری ها محافظت می کنند. مطالعات اخیر اثرات مفید آنها بر حافظه را توصیف می کند. 
به عنوان مثال، انگور به دلیل انواع فیتوکمیکال های موجود در آن، مانند اسیدهای فنولیک، استیلبن ها، آنتوسیانین ها و پروآنتوسیان ها، دارای فعالیت آنتی اکسیدانی قوی است. نشان داده شده است که این ترکیبات مانع از تکثیر سلول های سرطانی، کاهش تجمع پلاکتی و کاهش کلسترول می شوند.