تقویم سال ۱۴۰۱ بهمراه مناسبتها و رویدادهای نجومی

۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ 0 عمومی
تقویم سال ۱۴۰۱ بهمراه مناسبتها و رویدادهای نجومی
لحظه تحویل سال ۱۴۰۱ هجری شمسی : ساعت ۱۹ و ۳ دقیقه و ۲۶ ثانیه روز یکشنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ هجری شمسی مطابق ۱۷ شعبان ۱۴۴۳ هجری قمری و ۲۰ مارس ۲۰۲۲ میلادی می باشد.
تقویم سال ۱۴۰۱ بهمراه رویدادهای نجومی

رویدادهای نجومی در سال ۱۴۰۱ هجری شمسی:

رویداد نجومی قابل رؤیت در ایران در سال ۱۴۰۱ هجری شمسی به شرح ذیل می باشد.
پدیده خورشیدگرفتگی: سوم آبانماه
 خورشید گرفتگی یا کسوف به پدیده ایی گفته می شود که در آن ماه، بخشی از خورشید یا تمام آنرا بپوشاند به طوری که آن بخش یا تمام خورشید را نتوان مشاهده کرد.

اگر از علاقمندان نجوم و درصصد هستید تا این پدیده را مشاهده کنید می توانید نخستین خورشید گرفتگی امسال را در سوم آبانماه مشاهده کنید.البته 
اولین خورشید گرفتگی جزئی شنبه ۱۰ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ رخ می دهد  که ساکنین در جنوبگان و امریکای جنوبی می توانند به رصد این پدیده زیبا بپردازند و در ایران قابل رویت نیست.  ولی دومین خورشید گرفتگی در ۳ آبانماه رخ می دهد که در تمامی نقاط ایران قابل مشاهده است. 
پدیده ماه گرفتگی:
ماه گرفتگی زمانی اتفاق می‌افتد که خورشید، زمین و ماه در یک خط مستقیم قرار بگیرند به طوری که زمین از بین خورشید و ماه عبور می‌کند و روی سطح ماه سایه می‌اندازد. هر بار که ماه به دور زمین می‌چرخد با رسیدن به فاز ماه‌ کامل تقریباً از مقابل خورشید در آسمان عبور می‌کند. اگر مدار چرخش ماه دقیقاً با همان صفحه‌ای که زمین به دور خورشید می‌چرخد منطبق باشد در مسیر گردش این اجرام زمین بین خورشید و ماه قرار می‌گیرد و ماهانه زمان ماه کامل خسوف اتفاق می‌افتد

 اولین ماه گرفتگی سال ۱۴۰۱ را مربوط به شبانگاه دوشنبه، ۲۶ اردیبهشت ماه  است که به صورت کامل رخ خواهد داد و دومین و آخرین ماه گرفتی سال جاری، سه‌شنبه ۱۷ آبان است؛ این پدیده نیز یک مه گرفت کامل است. و این دو ماه گرفتگی در ایران قابل مشاهده نخواهد بود.

پدیده سیزیژی (syzygy) 

رخداد سیزیژی زمانی است که خورشید، ماه و زمین در یک ردیف قرار می گیرند که در زمان ماه نو یا ماه کامل اتفاق می افتد.
این پدیده در روز جمعه ۳ تیرماه ۱۴۰۱ در ایران قابل مشاهده است و سیارات «تیر»،«ناهید»،«بهرام»،«برجیس»،«کیوان» است که با چشم غیر مسلح قابل دیدن است و کمان ابروی آسمان نیز بین سیارات «ناهید»و «بهرام» این اجتماع بزرگ سیاره‌ای را همراهی کرده و بر  زیبایی این پدیده می افزاید.

پدیده ابرماه

ابرماه زمانی اتفاق می‌افتد که وقوع پدیده ماه کامل با نزدیک‌ترین فاصله ماه با زمین در مدارش (حضیض ماه)، همزمان شود. در پدیده سوپرمون، ماه اندکی نسبت به حال معمول خودش درخشان‌تر و بزرگ‌تر است. البته این تفاوت آنقدر نیست که بتوان با چشم غیرمسلح به نظاره آن نشست.
 اولین اَبَرماه در شامگاه سه‌شنبه ۲۴ خرداد، دومین اَبَرماه در شبانگاه چهارشنبه ۲۲ تیر و آخرین اَبَرماه سال ۱۴۰۱، بامداد چهارشنبه ۱۹ مرداد خواهد بود.